NTI CADcenter Nekrolog. Farvel til Peter Kalko - NTI CADcenter

Nekrolog. Farvel til Peter Kalko

12. jul - 2017

Nekrolog.

Farvel til Peter Kalko: Aktiv, knivskarp og nysgerrig til det sidste…

Af HR- & Juridisk chef hos NTI, Karina Keller, med citater fra bogen ”NTI gennem 70 år” af Peter Kalko, 2015 samt artiklen ”Hav altid noget at rive i” d. 24. juli 2014 af David Abildgaard, Gribskovavisen.dk.

peterkalkoLørdag var han på Københavnertur for at købe nye sandaler til sin hustru i den forretning, barnebarnet arbejder. Samme dag spiste han frokost med én af sine sønner, Jesper, hvor han fremlagde planer om at få en aktiv rolle i den virksomhed, sønnen lige havde købt i Tyskland. Torsdag trak han så vejret for sidste gang efter et pludseligt opstået hjertestop. Uden forvarsel, uden sygdom – på toppen og lige så frisk og aktiv som altid. Et kæmpe chok for alle de efterladte, men med en værdighed, der var passende for en mand, der havde langt mere energi, større nysgerrighed, flere idéer og mere gå-på-mod end de fleste og som helt til det sidste var fuldstændig frisk både mentalt og fysisk.

Det hele startede i 1935, hvor Peter kom til verden på sin fars gård, Lyshøjgaard, syd for Blistrup. Et par år senere flyttede familien til Tikøb.

“Jeg husker især de sidste år som en utrolig spændende tid. At bo på en gård og i en landsby lige efter 2. Verdenskrig; Man levede og åndede i landsbyen, og man rejste ingen steder hen”.

Peter flyttede fra byen som 14-årig og blev handelsuddannet. Under uddannelsen havde han været i udlandet på virksomhedsophold og blev så ansat som sælger i et papir-agenturfirma. Som 25-årig blev han ansat i Nordisk Tegnemaskine Industri (NTI) og efter kun 3 måneders ansættelse fik han ansvaret for salg og markedsføring af tegnemaskiner, tegneborde og tegneartikler. Det var en selvfølge, at hans karriere hurtigt tog fart, for Peter sad aldrig stille. Han var fuld af idéer, ambitioner og energi.

Et år efter sin ansættelse i NTI, i 1960, giftede han sig med sin udkårne Anja, og året efter blev de forældre til sønnen Anders, så det var både privat og arbejdsmæssigt, at han havde vind i sejlene. Da Peter brugte meget tid på sit arbejde, valgte de at slå sig ned i Birkerød, så familien boede tæt på arbejdet, og transporttiden kunne skæres ned. Optimering og effektivisering var nemlig noget Peter også var meget optaget af – længe inden nogen talte om LEAN.

I 1963 kom sønnen Jesper Kalko til verden. Peter var på mange måder forud for sin tid, når det kom til at tænke i nye markedsføringsbaner og effektivisering.  Peters kreative tankegang førte bl.a. til banebrydende tiltag, der gjorde, at NTI’s markedsandel steg markant. Idéerne var mange og bidrog til NTI’s store succes helt til det sidste.

Peter foreslog med et kækt smil på læben i 2015, hvor NTI ville oprette en ny stilling som Nordisk Marketingchef, at NTI kunne komme med et godt tilbud til ham – så kunne han da overveje at søge jobbet. Altid frisk på en kæk bemærkning og fuld af humor og varme. Det var dog ikke helt skævt, for Peter var utvivlsomt forud for sin tid, når det kom til nye måder at markedsføre sig på og var også marketingansvarlig i alle de år, han var hos NTI. Selv da han var adm. dir. ønskede han ikke at slippe marketing, og han blev ved med at holde sig opdateret. Han var en stærk retoriker og var også glad for små ordlege, hvilket bl.a. blev brugt til slogans i form af bl.a. ”Syv ud af ti bruger NTI”, ”CAD fra NTI – tegner godt” og blev brugt i et brev til at sælge hans idé om at foretage et teknologiskift til CAD over for ejeren Hans Schultz, hvor Peter skrev: ”Tænk hvis vi bare kunne sælge eet system, det ville cad-me være sjovt!”.

Lysten til at skrive blev endnu større, da der blev skruet lidt ned for karrieren, og Peter valgte at gå på nogle skrivekurser og fik bl.a. skrevet forskellige bøger og artikler, herunder slægtsforskning og NTI’s 70 års jubilæumsbog. I skriveprocessen fik han vist sin formidable evne til at få essensen ud af en lang historie, skrive med humor, selvironi og i et levende sprog.

Pga. væksten stod Peter også i spidsen for at få bygget nye lokaler i 1968, og ved NTI’s 25 års jubilæum i 1970 fik Ballerups borgmester overrakt en NTI-tegnemaskine til brug for teknisk forvaltning. I 1973 blev de forældre til Camilla.

I 1974 under oliekrisen formåede Peter også at tænke i nye baner i stedet for at opsige medarbejdere som andre virksomheder gjorde. Han og direktøren tilbød 20 % lønnedgang og arbejdstidsnedgang i stedet for nedskæringer, så også her formåede han at være forud for sin tid. Forsøget gav pote og de røde tal blev igen sorte.

For mange ville det have været rigeligt at have en ledende stilling i en succesfuld virksomhed. Det var det ikke for Peter. Han var også politisk aktiv i Konservative, hvilket på kort tid førte ham uventet langt op i det politiske hierarki.

“Jeg blev ret hurtigt formand for Skoleudvalget. Det var lige efter ungdomsoprøret i 68, så der var gang i den “.

I 1978 kom en uventet chance ud af det blå. Den tidligere borgmester Bent Pedersen havde ambitioner om at blive amtsborgmester, og det efterlod en tom borgmesterpost. Den chance lå lige til højrebenet for Peter Kalko.

“Jeg havde åbenbart drevet Skoleudvalget godt. Der var fem partier repræsenteret i udvalget, men jeg havde fået det til at fungere, og derfor pegede mange på mig,”.

Da Peter blev borgmester i Birkerød og skulle have det hverv forenet med arbejdet for NTI, startede han morgenen tidligt på Rådhuset, tog midt på dagen på NTI og så tilbage på Rådhuset om eftermiddagen. ”Det resulterede i et par fartbøder”.

10 år efter borgmesterposten var i hus, blev Peter i 1988 udnævnt til administrerende direktør. Han måtte med tungt hjerte fortælle én af medarbejderne, der ikke kunne forstå, hvorfor Peter ville lave om på det hele, når der nu aldrig havde været nogen klager over kvaliteten af tegnebordene, at ingen mere ville have tegnemaskinerne, om de så blev foræret væk: ”Hvis vi ikke tager udfordringen op med den ny teknologi, vil det gå os som det gik karetmagerne, der lavede hestevogne, da automobilerne i sin tid kom frem. De måtte simpelthen dreje nøglen om i deres virksomhed, hvis de ikke fandt på noget andet.” Peter ansatte derfor en række nye medarbejdere med interesse og viden om den nye teknologi, bl.a. sin søn, Jesper, der blev ansat som afdelingsleder for Vejleafdelingen i 1990 og i 1995 blev udnævnt til adm. dir. for NTI.

Efter et langt og succesfuldt arbejdsliv i Birkerød i 1992 valgte han at flytte tilbage til Mårum med sin hustru som stutteriejer med 14 tønder land og 30 heste. Længslen efter landlig idyl var stor hos dem begge efter et hektisk arbejdsliv i Birkerød: “Det var jo egentlig min kone, som ville have sit eget stutteri. Anja havde fået fat i en glimrende avlshingst og ville gerne starte sit eget. Jeg var samtidig kommet i den alder, hvor jeg så småt var begyndt at trappe ned med arbejdet og starte på min 3. tilværelse. Så efter 20 år i Birkerød, valgte vi at flytte hertil”. I 1995 valgte han at trække sig helt tilbage og overlod trygt roret til sin søn, Jesper, der fortsat sidder som Adm. Dir. i NTI og i 2004 købte virksomheden af NTI’s fond v. Hans Schultz. Peter fortsatte sin engagement i NTI som bestyrelsesmedlem helt til det sidste.

Det sidste kapitel af hans liv udspillede sig meget tæt på der, hvor det hele startede. Der var dog på ingen måde tale om at sænke tempoet. ”Jeg har haft så travlt med stutteriet, at jeg faktisk har trappet op, siden jeg gik på pension”.

Peter Kalko var engageret i flere lokale foreninger. I 10 år var han formand for Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre, der den 1. januar i år fusionerede med det nyetablerede Museum Nordsjælland. Han var bestyrelsesmedlem af Esrum Klosters Venner og gav blandt andet guidede ture på klosteret. Han var desuden bestyrelsesmedlem i arkiv- og museumsforeningen i Helsinge og havde stor interesse for vin, mad og især ølbrygning.

“Vi havde Guldbryllup i 2010… Så det er næsten et helt liv vi har haft sammen. Og jeg synes det er gået fint, især fordi vi har respekteret hinandens interesser. Jeg har mit engagement med klosteret og det lokalhistoriske. Min kone har sin have og hestene. Hun har for eksempel lige været i England på havebesøg. Der deltog jeg ikke. Der skal jo være nogle til at vande hestene.”

30 heste blev gennem årene reduceret til 18 for at reducere arbejdsmængden. “Man skal kende sin besøgelsestid. Det er et fysisk slid at passe det hele. Det er jo en stor ejendom og hestene fylder meget,” forklarer han.

“Jeg kan se mange, der glemmer, at man ikke skal noget, når det bliver mandag morgen efter man er blevet pensionist. Det er svært at vænne sig til, især når man har været aktiv hele livet. Det prøvede jeg at forebygge med stutteriet og ved at gå ind i forskelligt foreningsarbejde”. Peter formåede utvivlsomt at efterleve sit motto: ”Hav altid noget at rive i.”

Udover alle sine aktiviteter i sin pensionisttilværelse eller 3. tilværelse, kom han jævnligt på NTI. Selvom Peter gik på pension, vedblev han med at være en væsentlig del af hverdagen i NTI, hvor alle nye medarbejdere får fortalt den spændende historie om virksomheden og om Peters modige forslag om at omlægge hele virksomheden til CAD i stedet for tegnemaskiner. En beslutning, der viste sig at betyde forskellen på NTI’s overlevelse eller ej. Når han var på besøg, fik flere spontant sagt, at han var deres forbillede i forhold til, hvordan man ville ønske at have det, når man kommer op i årene. Fuldstændig knivskarp, stadig med stor livsappetit og nysgerrighed samt fysisk frisk og aktiv.

Han var helt på toppen, da hans stjerne blev slukket, og han vil altid blive husket som dette forbillede for familien og for NTI. For ham må det have været den bedst tænkelige måde at tage herfra på, omend det bare skulle være sket om mange år. Der var al for meget livskraft, nysgerrighed og alt for meget livsappetit tilbage i ham til at forstå på nogen som helst måde, at hans tid allerede var kommet nu. For familien er denne måde afsindig hård. Intet forvarsel, ingen proces, hvor de mentalt har kunne forberede sig på afskeden. Peter har dog fået et værdigt eftermæle. Han vil altid blive husket som helten og forbilledet for så utroligt mange mennesker uden at det på noget tidspunkt gik ned ad bakke for ham. Han vil altid være savnet. Han har dog sat så mange aftryk rundt omkring, at han altid vil leve videre og være inspirator for de mennesker, der har været så heldige at krydse hans vej. Æret være Peters minde…

 

Har du spørgsmål, eller andet du gerne vil tale med os om, er du altid velkommen til at kontakte os.

70 10 14 00 | nti@nti.dk