NTI CADcenter Lönne fra 2D til 3D: - Fra skepsis til begejstring

Lönne fra 2D til 3D: – Fra skepsis til begejstring

12. oktober - 2014

Med en solid forankring i 2D CAD kunne Lönne Scandinavia AS i Bergen være forblevet på fast grund. Kundernes krav og ønske om udvikling fristede alligevel virksomheden til at tage springet, og skifte til 3D CAD på “fuld tid”.

– Vi fortryder ikke et sekund, nu åbner der sig helt nye perspektiver, siger Hans Atle Hjelmen, Lönne Scandinavia. – Vi havde internt et ønske om at skifte til 3D, fordi vi så, at det var nødvendigt at effektivisere konstruktionsarbejdet, forklarer Hans Atle Hjelmen, senior projektingeniør hos Lönne Scandinavia AS. Han kontaktede derfor NTI CADcenter for at få hjælp til at komme i gang med 3D-værktøjerne.

Den største udfordring ved skiftet til 3D 

– Vi var skeptiske overfor, om vi ville være i stand til at implementere det nye værktøj, mens vi udførte vores daglige arbejde. Her var NTI til stor hjælp med deres kursusprogram. Skepsis er forvandlet til begejstring. Den eneste ulempe, jeg kan se, ved brugen af 3D-CAD er, at det tager tid at lære, siger Hans Atle Hjelmen.

Lonne2

3D-CAD giver fordele
Lönne Scandinavia leverer produkter og løsninger inden for elektriske motorer, automatisering, gear, transmissioner og lejer samt komplette produktpakker leveret i henhold til specifikationerne.

 – Vores kunder er normalt inden for shipping eller industrien, og vores løsninger kan være alt fra en enkelt komponent til store komplekse systemer. Som regel med strenge dokumentationskrav. Og det er i den kompleksitet, vi mener, at 3D-modellering og 3D-filer giver os fordele. En 2D-fil har ikke så mange andre anvendelser end at fortælle dig om dimensionerne. I 2D er detvanskeligt at kontrollere, om delene passer sammen. I en 3D-model kan man f. eks. præcist kontrollere samlinger, og man får en bedre kvalitetskontrol tidligt i udviklingsfasen. Færre fejl og sparet tid. Desuden kan man bruge 3D-modeller til at skabe brugermanualer eller animation til støtte for salg og marketing. Dokumentationsgrundlaget er styrket væsentligt, hvilket vores kunder i stigende grad efterspørger, siger Hans Atle Hjelmen, og tilføjer, at uddannelse er afgørende:

– Tidligere brugte vi AutoCAD. Nu anvender vi Product Design Suite med fokus på Inventor og Vault. Inventor byder på mange muligheder for 3D-modellering, men vi går stille og roligt frem, fordi vi har behov for at blive fortrolige med de nye værktøjer. For os er det en ny verden, og derfor uddanner vi os, før vi kaster os over de nye værktøjer.

Et af de vigtigste skridt, vi har foretaget, er at holde kurserne uden for vores kontorer. Vi tager kurserne hos NTI CADcenter. Det har fungeret fint. Vi får ro til at lære. I den hektiske hverdag på kontoret vil der være for mange afbrydelser, og NTI har været god til at læse vores behov fra gang til gang. Mellem hvert kursus har vi internt diskuteret de behov, vi har. Derfor fik vi en målrettet læreproces ud af kurserne. Netop fordi vi tager tingene i etaper og deltager i kurser eksternt, har implementeringen af de nye værktøjer været smidig. Vi er meget tilfredse med det tætte samarbejde med NTI CADcenter.

Vault er limen
Med overgangen til 3D CAD-verdenen har Lönne også set fordelene ved systematisering af data.

– Dokumentationskravene stiger, og kunderne presser på for at få den bedst mulige kvalitet i alle aspekter. Skal vi være med, må vi tilpasse arbejdsmetoder og rutiner, således at vi har total kontrol fra idé til færdigt produkt. Når vi bruger databaseværktøjet Vault, får vi orden i sagerne. I Vault gemmes alle versioner, og vi kan styre, hvem der skal have adgang til data og/eller foretage ændringer, samt gøre brug af data til mere end blot dokumentation. Som tidligere nævnt, bruger vi 3D-modeller til at skabe video-demonstration eller samlingsbeskrivelser på en enkel måde. Gennem Vault kan vi organisere de nødvendige data efter behov, og det er her, vi vinder meget. I stedet for at have data spredt på de maskiner, konstruktørerne anvender eller salgsafdelingen for den sags skyld, har vi nu alt samlet på ét sted. Det sparer tid og øger kvalitetskontrollen betragteligt. Vi kører al teknisk dokumentation i Lönne-systemet i Vault, som er limen i dokumenthåndtering, siger Hans Atle Hjelmen.

Vejen frem
Lönne har gennemført grundforløbet i Inventor, Vault Basic og Superbrugerkurserne. Næste trin er kurset Inventor Konstruktion 1.

– Vi nyder at arbejde med 3D-modellering, men vi har mange ting på “to-do-listen”. Med NTI på holdet får vi masser af hjælp til at holde fokus, fordi vi oprigtigt ønsker at nå stjernerne så hurtigt som muligt. Jeg vil gerne understrege, at skiftet fra 2D-CAD til 3D-CAD tager tid. Det er ikke så kompliceret, men der er meget nyt at lære, så vi ønsker at være helt med, før vi “shopper” nye løsninger. Men vi vil se nærmere på analyse og simulering, måske integrering med vores ERP-system. Men først, når vi er klar til det. Vi er godt tilfredse med, hvad vi hidtil har opnået med NTI CADcenter, og ser frem til at arbejde videre med dem. De er en god samarbejdspartner for os, slutter Hans Atle Hjelmen.

Har du spørgsmål, eller andet du gerne vil tale med os om, er du altid velkommen til at kontakte os.

70 10 14 00 | nti@nti.dk